Japansk Spets - En frisk ras med vackert utseende och många åsikter..

Den första Japanska spetsen kom till Sverige 1973. Det var kennlarna Alvretens och Ceholms kennel som var pionjärerna på rasen. Nu registreras ca 250 valpar varje år. Vår första Japanska Spets kom från Alvretens Kennel. Här berättar vi lite om våra erfarenheter om rasen och dess temperament.

Generell information:
Japansk Spets har för oss i alla år varit en mångsidig hund som passar många typer av människor och önskemål. Rasen är väldigt vacker att se på, men man ska inte luras av det söta utseendet och tro att det är en ulltuss man kan skämma bort. Den kräver både en tydlig struktur i hundägandet, motion och mental aktivering. Som ägare kan man få vara beredd på diverse upptåg och andra lustigheter.

Vi har alltid våra hundar lösa på promenad, även i skog och mark. Det är inga som helst problem om man lär valpen att komma på inkallning redan från dag ett. Rasen är väldigt flockkänslig och håller koll på hela flocken. En svampplockningsdag i skogen brukar innebära många vändor mellan husse och matte.

Pälsvården är inte betungande, dock finns det de som påstår att hunden ska badas lika ofta som en pudel och dessutom kammas. Det är inget vi roar oss med, utan hundarna borstas med jämna mellanrum och badas vid behov. Oftare när man ska på utställning såklart. Det är ingen pälsras i det avseende. EJ heller behöver man trimma och formklippa hunden, något som vi ser förekommer på fler ställen. Trimning av tassar och hasor är tillräckligt. Vissa tycker att det är fint att formklippa öronen, men det är få som lyckas få en naturlig triangelform, utan de ser ut som runda knoppar. Vilket är helt fel enligt standarden. Skulle du lämna in hunden till en så kallad hundvårdare - se till att dom absolut INTE KLIPPER!

Motion/aktivering:
Vi anser att en hund skall rastas var fjärde timme med en ordentlig promenad. Däremellan kan man ta kortare kisspauser om det behövs. Vissa linjer har lätt att bli överviktiga, så det gäller att se till att hunden får både gå raska koppelpromenader och får möjlighet att sträcka på benen lös i skogen eller i inhägnad. Jappen följer gärna med på joggingturen, skidåkning eller vad man nu hittar på.

Den mentala biten är också viktig, japanska spetsen är en mycket smart liten hund. Den är lättlärd, snabb och livlig - det gör att den passar till många olika saker även inom tävlingsgrenar. Vissa tycker att det är väldigt kul med agility, rallylydnad osv. Vi avlar en rastypisk japansk spets som är mångsidig tack vare sitt livliga temperament. Vi kommer aldrig att acceptera "ändamålsavel" såsom "utställningshundar" eller "agilityhundar". Vi jobbar för en frisk och sund japansk spets som ser ut som en jappe och fungerar som en sådan. En jappe är lika glad att slappa en dag på soffan, som att få åka ut på någon aktivitet.

Skällighet:
Vi får ofta höra när vi är ute och reser med våra jappar: "-Oj hade ni fyra stycken inne på rummet? Jag trodde dom var skälliga".
Ja, jappen skäller när den vaktar hus och hem. Det är ju det som den är avlad för. Men som flockledare är det upp till mig att lära den vart och när jobbet är utfört. Då är det inga problem att ha jappe varken i lägenhet eller hus med tomt.
Ålder/Hälsa
Medellivslängden är ca 13-14 år på rasen, så det är en hund man kan räkna med att ha länge. Det finns inga rasbundna sjukdomar på rasen, utan den är klassad som en "frisk" ras. Det har dykt upp några saker att observera i rasen, men ännu inget som är klassat som problem i rasen. Vissa undersöker för patella luxation, det är en frivillig undersökning som uppskattas om man gör då rasen har haft indikationer på att det kan förekomma. 
Det vi som uppfödare sedan många år tillbaka ser, är att rasen börjar bli stor i storleken. Vi arbetar för att bibehålla rasen i ett behändigt format som japanerna avsåg när dom skapade rasen. Det finns många som är på gränsen eller för stora.
Att skaffa en valp
Att köpa valp idag har blivit lite omständigare än för några år sedan. NU finns det sk "blocket-uppfödare" som avlar på hundar som har stamtavla, men inte registrerar valparna i Svenska Kennelklubbens stambok. Om hunden inte har ett registreringsnummer som börjar på S och har en stamtavla så är det ingen renrasig hund. Oavsett vad uppfödaren säger. Det innebär att du kan få en hund som inte har alla vaccinationer, avmaskningar, försäkringar och nödvändig omvårdnad. Köp en valp från en seriös uppfödare, som är medlem i Svenska Kennelklubben och fördelaktig också i Japansk Spetsklubb. Dock skall man inte nöja sig med papper, utan man ska också känna sig trygg med uppfödaren och kunna få svar på sina frågor och även få hjälp i framtiden. Det finns många som bara vill bli av med sina valpar. Seriösa uppfödare av rasen är medlemmar i rasklubben JSK där information om rasen och andra rasbundna aktiviteter finns. Många uppfödare skänker medlemskap till sina valpköpare när man köper valp. Det gör vi också.